ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

Χρησιμοποιείται ως αφέψημα. Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και αιθέρια έλαια.

Προσφέρει στον οργανισμό προστασία από το κρυολόγημα, τις φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού και καταπολεμά την δυσπεψία και τις γαστρεντερικές διαταραχές.

Είναι αντισπασμωδικό, αναλγητικό, επουλωτικό, αντιοξειδωτικό αγχολυτικό.

Το τσάι  δεν έχει διεγερτική δράση και δύναται να καταναλωθεί και τα βράδυ.

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Διατίθεται σε ματσάκι  40 γρ

Κομμένο 30 γρ

Μόνο  λουλούδι χύμα κατά παραγγελία.

Τρόπος παρασκευής: Βράζουμε  μία κούπα  νερό και λίγο πριν κοχλάσει αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε 2 γραμμάρια τσάι και το αφήνουμε 3-4 λεπτά. Εν συνεχεία το σουρώνουμε και το πίνουμε.

Στο αφέψημα μπορούμε να προσθέσουμε επίσης μέλι,  λίγες σταγόνες λεμόνι ή και τα δύο

Εναλλακτικά μπορούμε να προσθέσουμε στο βραστό νερό μαζί με το τσάι και ½ ξυλάκι κανέλλας.

ΡΙΓΑΝΗ (ORIGANUM VULGARE)

Η ρίγανη χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό στο  κόκκινο κρέας στο ψάρι στα πουλερικά και στις σαλάτες  (χωριάτικη σαλάτα )και στις σάλτσες (π.χ. ντομάτας)

Έχει  αντιοξειδωτικές  αντιφλεγμονώδεις, αντιδιαρροικές, βακτηριοκτόνες ιδιότητες

Το ρόφημα της ρίγανης  χρησιμοποιείται  ως αποχρεμπτικό για τον βήχα, για την ατονία των εντέρων για την αρτηριοσκλήρωση και την υπέρταση.

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Διατίθεται

Ματσάκι 40 γρ

Τριμμένη σε συσκευασία των 30 γρ

Παρασκευή ροφήματος ρίγανης:  σε ένα φλιτζάνι  βραστό νερό προσθέτουμε 1 κ.γ. ρίγανη και το αφήνουμε για 10 λεπτά. Εν συνεχεία το σουρώνουμε.

Μπορεί να καταναλωθεί με προσθήκη μιας κουταλιάς μελιού

ΘΥΜΑΡΙ (THYMUS VULGARE)

Το θυμάρι χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό για να αρωματίσει και να δώσει γεύση  το κόκκινο κρέας, το ψάρι τα πουλερικά, σάλτσες  (π.χ. ντομάτας)και στις σαλάτες.
Έχει αντιοξειδωτική, αντισηπτική αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιακή δράση. Το ρόφημα του θυμαριού χρησιμοποιείται για την θεραπεία τηε βρογχίτιδας και του βήχα.
Παρασκευή ροφήματος ρίγανης: Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό προστίθεται 1κ.γ. ξερό θυμάρι, το αφήνουμε για 10 λεπτά και εν συνεχεία το σουρώνουμε.

Συσκευασία

Ματσάκι 40 γρ

Τριμμένο σε συσκευασία 30 γρ

Συνταγή για Παρασκευή κιμά (π.χ. μακαρόνια με κιμά) με θυμάρι
600 γρ κιμά
150 γρ  ελαιόλαδο
Μια μεγάλη ώριμη ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
Ι μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
3/2 κ.γ. θυμάρι Ενθαλπία
Ι κ.γ. ζάχαρη
Αλάτι-πιπέρι
Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και εν συνεχεία προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε έτσι ώστε να τσιγαριστεί και ο κιμάς και προσθέτουμε το θυμάρι  την ζάχαρη, την ντομάτα το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε λίγο βραστό νερό, χαμηλόνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου μισή ώρα